Faderskabstest Familie slægtskab Genetisk analyse  Videnskabelig service Nyheder Hjem

Hurtigt og sikkert Bestilling af testt Kvalitet Spørgsmål og svar Metode Priser Bestillingsformular Sådan virker det

 

Det følgende er en detaljeret beskrivelse af den videnskabelige baggrund for vores moderne faderskabsteste

 

 

Videnskabelig baggrund

Hvert menneske har 46 kromosomer. 23 fra moderen og 23 fra faderen. To kromosomer bærer parvis de samme genetiske oplysninger med mindre variationer. To af de 46 kromosomer er enten X- eller Y-kromosomer. Kombinationen XX giver en kvinde, XY giver en mand.

Variationerne indenfor et kromosom skaber en enestående DNA struktur for hvert menneske. Kun identiske tvillinger (en-ægede) har det samme DNA. Halvdelen af kromosomerne i et menneske er næsten identiske med den ene halvdel af faderens eller moderens DNA.

Denne kendsgerning tillader en sammenligning af DNA mellem en fader, en moder og et barn (eller kun mellem fader og barn) for at inkludere eller ekskludere faderskab. Vores analyse sammenligner særlige karakteristiske DNA regioner som indeholder gentagelsesmønstre. Mængden af gentagelser er forskellige fra menneske til menneske.

Vi kopierer og forstærker de regioner vi ønsker at teste for at opnå en stor nok prøve. Derefter tester vi for længden og antallet af gentagelser i fragmenterne. Endelig sammenlignes og beregnes  længden af fragmenterne for alle de personer der er blevet testet via computer. Dette tillader os at beregne sandsynligheden for faderskab.

DNA forstærkning

Først er vi nødt til at kopiere og forstærke de regioner vi ønsker at teste. Samtidig markerer vi DNA fragmenterne med fluorescerende farvestoffer. Dette tillader detektion i såkaldte kapillære sekventeringsapparater.

For at kopiere fragmenterne bruger vi en såkaldt polymerase kæde reaktion. Denne kædereaktion skabes af et enzym som kopier DNA i flere omgange.

Efter 30 omgange har vi teoretisk skabt op til en milliard identiske kopier. Denne proces ligner celledeling, hvor hver celle indeholder den samme DNA information.

 

 

Analyse af DNA fragmenter

Når vi kopierer og forstærker DNA fragmenterne mærker vi dem også med fluorescerende farvestoffer. Så snart prøverne udsættes for laserlys vil disse farver vise sig i forskellige frekvenser.

De farve-mærkede fragmenter separeres derefter ved hjælp af elektroforese. Fragmenterne udsættes for et elektrisk felt og presses gennem et meget fint rør (en kapillær). Dette rør er fyldt med en viskøs polymer. Eftersom DNA er negativt ladet vil det bevæge sig mod den positive pol i et elektrisk felt. Længere fragmenter behøver mere tid til at nå polen end kortere fragmenter.

Forenden af hver kapillær udsender en laser et-farvet lys. Dette laserlys stimulerer de fluorescerende farvestoffer til at udsende lys med en bestemt bølgelængde. Farven af fragmenterne tillader os at identificere hvert enkelt af dem. Eftersom vi kan måle den tid det tager for et fragment at nå fremt til den positive pol, kan vi udlede længden af fragmentet.

Statistisk vurdering

Herefter bliver den information vi har målt for alle de forskellige længder oversat i computeren. Computeren beregner overensstemmelserne mellem alle fragmenterne fra de testede personer. Disse beregninger giver resultater for sandsynligheden og chancerne for et faktisk faderskab.

For at opnå dette, bruger programmet statistiske fordelingsdata for alle mulige varianter af en markør i en bestemt befolkningsgruppe, de såkaldte allel-frekvens tabeller. Frekvensen for hver variant er forskellig (fx er der varianter som kun findes i nogle få mennesker, og der er varianter som findes i mange mennesker). Derfor vil chancen for tilfældig overensstemmelse mellem to mennesker være forskellig i hvert tilfælde.

Selvfølgelig er de markører der bruges i vores teste yderste signifikante. Kombinationen af mindst 16 markører tillader os at garantere for en sandsynlighed på mindst 99,99%. Dette betyder at i tilfælde af fuld overensstemmelse mellem påstået fader og barn, vil sandsynligheden for tilfældig overensstemmelse være mindre end 0,01%.

 

Kontakt osOm os